Tandsieraden

Een sieraad voor uw gebit? Een tandsieraad was de hype van de jaren negentig. En daarna kwam er een periode dat we het tandsieraad hebben verbannen. Maar er is goed nieuws! Voor iedereen die denkt dat een tandsieraad echt niet meer kan, jullie hebben het mis. Een diamantje op uw tand is namelijk helemaal terug van weggeweest. De hotste celebrities zijn hier zelfs weer mee gespot. Reden genoeg om zelf een tandsieraad te nemen!

Een tandsieraad is een mooie toevoeging om uw gebit er nog stralender uit te laten zien. Dit originele sieraad is een kristalglazen versiering die op uw tand wordt gelijmd. Het sieraad kan afhankelijk van de structuur van uw tanden ten minste een jaar blijven zitten.

Het fijne aan het plaatsen van een tandsieraad is dat het snel en pijnloos wordt aangebracht. Bij het plaatsen wordt het tandsieraad op de tand geplakt met een speciale lijm. Dit betekent dus dat er niet in uw tand hoeft geboord te worden en uw tanden niet beschadigd raken. Ook kan het op ieder moment weer worden verwijderd.

Er zijn 3 soorten verschillende groottes voor de tandsieraden. 1.8mm, 2.0mm en 2.4mm. De prijs ligt ongeveer tussen de 20 en 30 euro en kan bij elke mondhygiënist aangebracht worden en bij sommige tandartspraktijken. Veel tattoo shops bieden deze optie ook aan.

De voorbereiding
Het is erg belangrijk dat als u een afspraak maakt u niet vlak daarvoor gaat eten. Het is wel even belangrijk om wat van tevoren te drinken. Dit is omdat na het plaatsen van het tandsieraad u minimaal een uur niet mag eten en drinken. Zorg er ook voor dat uw tanden goed zijn gepoetst als u bij uw afspraak aan komt.

Het aanbrengen
Voordat het aanbrengen van het tandsieraad kan beginnen wordt de tand gereinigd met alcohol en behandeld met een etsmiddel. Etsmiddel is een soort zuur dat wordt gebruikt om beter op de tand te kunnen plakken. Het zuur wordt meestal in de vorm van blauwe etsgel aangebracht. Het zuur zorgt ervoor dat speekseleiwitten worden verwijderd van de tand. Als dit gedaan is wordt de tand gereinigd met schoon water en gedroogd met een speciale föhn op koude stand. Daarna wordt er lijm aangebracht op het tandsieraad. Deze wordt dan meteen op de tand geplaatst. Met een professionele uithardingslamp zal de lijm uitgehard worden.

De nazorg
Zoals eerder verteld mag u na het plaatsen van het tandsieraad het eerste uur niet eten of drinken. U kunt de eerste 12 uur ook uw tanden niet poetsen. De reden hiervoor is dat het tandsieraad goed moet hechten aan de tand. Ook is het belangrijk om de eerste 24 uur geen koolzuurhoudende dranken te drinken. Het koolzuur kan de lijm aantasten. Verder kunnen eventuele lijmresten op de tand worden verwijderd met tanden poetsen. Uiteraard pas na 12 uur!

Het verwijderen kan zeer makkelijk gedaan worden bij de tandarts. Dit kan gewoon als u voor controle heen gaat. Voor de tandarts is dit nog geen 2 minuten werk. Mocht u het zelf willen verwijderen kan dit natuurlijk ook. Dit kunt u doen door vanaf het tandvlees met neerwaartse bewegingen van uw vinger het tandsieraad los te wrikken.