Mondreiniging

Een goede mondverzorging is erg belangrijk. Een frisse adem en mooie witte tanden zijn vaak belangrijk voor uw uitstraling. Daarom is het goed om veel aandacht te geven aan mondreiniging.  Uw tanden goed poetsen en niet te vergeten het tandvlees poetsen is erg belangrijk. Om het net nog een stapje grondiger te reinigen is het verstandig om flosdraad, een ragertje of een tandenstoker te gebruiken. Het is belangrijk om minimaal één keer per jaar naar de tandarts te gaan voor een gezond gebit. Door middel van goede mondverzorging kunnen gaatjes, geïrriteerd tandvlees en slechte adem worden voorkomen.

Een gezond gebit
Waaraan kunt u nou precies zien dat uw gebit gezond is? De slijmvliezen spelen daar een belangrijke rol in. Deze zijn te vinden in het tandvlees, de tong, het gehemelte, de mondbodem en het tandvlees. Als alles gezond is zijn deze roze van kleur en zal het niet gaan bloeden wanneer u uw tandenpoetst. Als het wel snel gaat bloeden is dit een teken dat de slijmvliezen geïrriteerd zijn. Als u wilt weten of uw gebit gezond is kunt u ook kijken naar de tong. Ziet uw tong er schoon uit dan het is goed. Als er veel aanslag op uw tong zit duidt dit op een slechte mondhygiëne. Het kauwen is ook een belangrijk onderdeel. Als u bij het kauwen pijn heeft betekent dit dat hoogstwaarschijnlijk de mondreiniging niet goed genoeg is geweest.

Tandenpoetsen
Voor een goede mondreiniging is het tandenpoetsen vrijwel het belangrijkste. Dit dient u twee keer per dag te doen. Dit doet u (vanzelfsprekend) met een tandenborstel en tandpasta. Het beste is om iedere poetsbeurt dezelfde volgorde aan te houden. U moet minstens 2 minuten poetsen. Let hierbij goed op dat u de bovenkant, binnen- en buitenkant goed poetst.

Tandplak
Op uw tanden en kiezen ontstaat tandplak. Dit is een kleverige laag die bestaat uit bacteriën en speekseleiwitten. Als dit tandplak niet goed wordt weggepoetst doordat u hier bijvoorbeeld niet bij kan met de tandenborstel, wordt deze laag steeds harder. Hierdoor verandert de tandplak in tandsteen. Dit tandsteen kan niet door u zelf weggehaald worden. Dit moet door middel van een professionele gebitsreiniging. Het is erg belangrijk om het tandsteen weg te laten halen. Als u dit niet doet kan dit tot erge tandvleesontstekingen lijden.

Tandsteen herkennen
In het begint merkt u vrij weinig van tandsteen. Het kan later wel klachten met zich meebrengen. Als u bijvoorbeeld last heeft van snel bloedend tandvlees of een slechte adem. Dit kan een aanwijzing zijn dat u een beginnende tandvleesontsteking heeft. Dit kunt u verhelpen door uw gebit professioneel te laten reinigen.

Het tandsteen wordt meestal opgemerkt als u voor controle naar de tandarts gaat. Meestal is dit nog voor dat u zelf klachten ervaart. Er wordt dan een gebitsreiniging ingeplant met u. mocht u tussen de controles last krijgen van uw gebit trek dan op tijd aan de bel. Denk aan klachten zoals:

  • Een vieze smaak in uw mond
  • Sensitieve tanden
  • Bruine aanslag op uw tanden
  • Een vieze adem
  • Gevoelig tandvlees of snel bloedend tandvlees

Bij zwangerschap of diabetes is uw tandvlees extra gevoelig voor ontstekingen. Het kan veel problemen voorkomen als is regelmatig uw gebit laat reinigen.

Professionele gebitsreiniging
U heeft een afspraak voor het reinigen van uw gebit. Maar wat kan u verwachten?

Het doel van een gebitsreiniging is het verwijderen van tandplak, tandsteen en ander vuil. Daarna worden uw tanden gepolijst. Tandsteen zit erg stevig vast aan het tandoppervlak daarom gebruikt de mondhygiënist of tandarts meestal een haakje om de aanslag los te krabben. Sommige gebruiken een speciaal apparaat dat tandsteen lostrilt door middel van ultrasone trillingen.

Nadat alle kiezen en tanden aanslag vrij zijn worden de tanden en kiezen goed gepoetst met een speciale, korrelige gel. Dit is het polijsten. Dit zorgt ervoor dat alle laatste restjes vuil worden verwijderd. Dit maakt het tandoppervlak mooi glad en schoon. Dit zorgt ervoor dat eventuele ontstekingen goed kunnen genezen.

Doet een behandeling zeer?
Het weghalen van tandsteen wordt met een haakje gedaan. Dit kan soms een prikkend gevoel geven. Het kan zijn dat uw tandvlees gaat bloeden. De mondhygiënist spoelt uw gebit ondertussen schoon waardoor u gespetter in uw mond kan ervaren. Verder maken sommige apparaten wat lawaai. Denk hierbij aan het slangetje dat het water en speeksel opzuigt. Afgezien van lawaai verneemt u hier niks van. Het polijsten doet geen zeer. De meeste mensen ervaren een gebitsreiniging niet als vervelend. Dit is voor iedereen natuurlijk wel anders. Als u een gevoelige mond heeft is het verstandig om elk half jaar uw mond te laten reinigen. Dit omdat er dan minder tandsteen kan ontstaan en er dus minder weggehaald hoeft te worden.

Kosten
Een professionele gebitsreiniging wordt in rekening gebracht per 5 minuten dat u behandeld wordt. Het hangt dus helemaal van de situatie af hoeveel u daadwerkelijk moet betalen. Als u dus veel tandsteen heeft zal de behandeling langer duren waardoor de rekening dus duurder wordt.

Voor kinderen tot 18 jaar wordt het reinigen vergoed via uw basisverzekering. Voor volwassenen is dit meestal niet het geval. Uiteraard als u een aanvullende tandartsverzekering heeft zal het (deels) worden vergoed.